Home » , , , » Αρχιμ. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου - Περί κατηχήσεως - Ομιλίες στο Σύμβολο της Πίστεως (Ομιλία 1η ) (video)

Αρχιμ. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου - Περί κατηχήσεως - Ομιλίες στο Σύμβολο της Πίστεως (Ομιλία 1η ) (video)

Written By news on Παρασκευή 2 Μαΐου 2014 | 12:18 μ.μ.

Αρχίζουμε με της προσευχές σας και με την ανοχή του Θεού μια νέα σειρά ομιλιών, αρχίζουμε όπως είπαμε και το πρωί την ερμηνεία του συμβόλου της πίστεως , σύμβολο της πίστεως είναι αυτό που λέμε κάθε φορά στην Θεία Λειτουργία , το Πιστεύω εις έναν Θεόν Πατέρα Παντοκράτορα κ.λ.π.

Τώρα που το λέω θυμάμαι όταν είμαστε μικρά παιδιά η γιαγιά μας μας έλεγε , ότι όταν αρχίσεις να λες το πιστεύω να μην το αφήνεις στην μέση πρέπει να το φτάνεις στο τέλος να μην το αφήνεις στην μέση να το καταλήγεις ,  να μην το αφήνεις ημιτελές ,Όκαι αυτό είναι πολύ σοφό, γιατί αν παραλείψουμε  κάτι από το πιστεύω αλλάζει η πίστη μας , και με βάση λοιπόν το σύμβολο της πίστεως θα γνωρίσουμε και θα αναλύσουμε τα δόγματα της πίστεως μας , δηλαδή τις αλήθειες που αποκάλυψε ο θεός στον άνθρωπο.

Τι πρέπει να πιστεύουμε ως ορθόδοξοι χριστιανοί ,  γενικά αγαπητή μου ο χριστιανός οφείλει και πρέπει να γνωρίζει δυο πράγματα βασικότατα , το ένα είναι τι πρέπει να πιστεύει , και το δεύτερο είναι τι πρέπει να πράττει στην ζωή του , δηλαδή να διδαχτεί τα ορθόδοξα δόγματα , την ορθή πίστη και δεύτερον να διδαχτεί τις εντολές του θεού , την ορθή ζωή που πρέπει να ζήση τα έργα , είναι αυτό που λέμε με άλλες λέξεις πιο περιεκτικά η ορθοδοξία και η οροπραξία , πρέπει να έχουμε και ορθοδοξία και ορθοπραξία , είναι και τα δυο απαραίτητα για την σωτηρία μας, ούτε μόνο του το ένα ούτε μόνο του το άλλο.

Αν υποθέσουμε ότι ένας άνθρωπος γνωρίζει όλη την θεολογία της εκκλησίας μας , όλα τα δόγματα , ολες της αλήθειες που αποκάλυψε ο θεός στον άνθρωπο , αλλά δεν έχει καθαρή ζωή , η ζωή του είναι αμαρτωλή , τότε δεν σώζετε ο άνθρωπος αυτός δεν σώζετε.

Αν αντιθέτως πάλι έχει μια ζωή ενάρετη , μια ζωή σώφρονα μια ζωή εγκρατείας μια ζωή αγάπης δικαιοσύνης φιληρινηκότητος κ.τ.λ.π. , ώμος δεν πιστεύει στα δόγματα της πίστεως , άλλα πιστεύει άλλα δεν πιστεύει , κάποια τα δέχεται κάποια τα απορρίπτει , ούτε αυτός σώζετε , όπως είναι οι αιρετικοί.

Ένα γιώτα λέει ο χριστός να αλλάξομε από της εντολές του θεού από τα δόγματα της εκκλησίας μας , είμαστε εκτός πίστεως , και συνεπώς εκτός χάριτος , πρέπει λοιπόν να υπάρχουν και τα δυο , και η πίστη η ορθή πίστη και η ορθή ζωή, είναι ότι ένα πουλί για να πετάξει χρειάζεται δυο φτερούγες , με μια φτερούγα δεν μπορεί να πετάξει η όπως μια βάρκα που για να προχωρήση χρειάζεται δυο κουπιά , το ένα κουπί είναι  θα λέγαμε είναι η πίστη και το άλλο κουπί είναι  τα έργα , που τόσο πολύ τονίζει ο Άγιος Ιάκωβος ο αδελφόθεος στην επιστολή του.

Αυτό φαίνεται αδελφοί μου και από τα λόγια που είπε ο κυριός μας όταν εξαπέστειλε τους μαθητές του στο κήρυγμα , λίγες μέρες προτού αναληφθεί εις τους ουρανούς , κάλεσε τους μαθητές του και τους είπε , πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη , βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του πατρός και του υιού και του αγίου πνεύματος , διδάσκοντες αυτούς τηρείν  πάντα όσα ενετιλαμην  υμήν.

Να ξεκινήσετε λέει το μεγάλο έργο της ιεραποστολής και να μαθητεύσατε πάντα τα έθνοι , τι σημαίνει να μαθητεύσετε ; να τους διδάξετε να τους αποκαλύψετε τα μυστήρια της πίστεως μας , να τους μιλήσετε για της αλήθειες που σας αποκάλυψα.

Να η πίστη το ένα , και στην συνέχεια λέει : διδάσκοντες αυτούς τηρείν  πάντα όσα ενετιλάμην υμήν , και να τους διδάξετε και να τηρούν και να εκτελούν στην ζωή τους όλα όσα σας δίδαξα , βλέπετε και τα έργα, πίστη λοιπόν και έργα είναι απαραίτητα για την σωτηρία μας , και όπως ένας τεχνίτης για να είναι καλός τεχνίτης πρέπει να γνωρίζει και την θεωρία και την πράξη , και όπως ένας γιατρός για να είναι καλός γιατρός πρέπει να γνωρίζει και θεωρητικά αλλά και πρακτικά , και όπως ένας στρατιώτης για να αποδώσει εις τον πόλεμο , χρειάζεται να γνωρίζει και την τέχνη του πολέμου επί του πεδίου της ασκήσεως , επί του πεδίου της θεωρίας , αλλά και επί του πεδίου της μάχης , έτσι και ο χριστιανός οφείλει να γνωρίζει και  τι να πιστεύει αλλά και  πώς να ζεί.


Αυτήν την κατήχηση την επιτελούσε ανέκαθεν η εκκλησία μας αδελφοί μου, τα πρώτα χριστιανικά χρόνια όπως γνωρίζεται , οι χριστιανοί αδελφοί μας βαπτίζονταν σε μεγάλη ηλικία , γίνονταν τουλάχιστον πάνω από 18- 20 χρονών  και περισσότερο ακόμα για να βαπτιστούν , ο κύριός μας βαπτίστηκε στα 30ντα του , και γινόταν αυτό γιατί ήθελαν οι απόστολοι και οι διάδοχοι τους και οι επίσκοποι να γνωρίσουν πολύ καλά οι υποψήφιοι Χριστιανοί  οι κατηχούμενοι όπως λέγονταν τα της πίστεως , γινόταν συστηματική κατήχηση η οποία διαρκούσε 2-3 χρόνια , ήταν η τάξη των κατηχουμένων , που ακούμε και στην εκκλησία σήμερα τα κατηχούμενα, που παρέμειναν από την εποχή εκείνη , και αφού λοιπόν γινόταν εντατική και συστηματική κατήχηση , μετά βαπτίζονταν οι υποψήφιοι Χριστιανοί και γίνονταν Χριστιανοί , έπαιρναν τον χιτώνα του βαπτίσματος , και η βάπτισή τους γινόταν σε μεγάλες γιορτές , όπως τα Χριστούγεννα τα Θεοφάνεια , το Πάσχα . την Πεντηκοστή γι’ αυτό εκείνες της ημέρες μέχρι και σήμερα αν προσέξατε δεν λέμε το Άγιος ο Θεός στην θέση του τρισαγίου κατά την Θεία λειτουργία , αλλά ψάλουν οι ψάλτες μας το Όσοι εις Χριστόν  εβαπτίσθητε  Χριστόν ενεδύσασθε , και το λένε για να θυμόμαστε σαν τέτοια μέρα οι αδελφοί μας των πρώτον χριστιανικών χρόνων βαπτίζονταν και γίνονταν χριστιανοί ……

Απόσπασμα από ομιλία  του Αρχιμ. Επιφάνιου Χατζηγιάγκου





Πηγή : stylosorthodoxias.gr 
Share this article :

0 comments:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

google_translate

Μνημόνευση ονομάτων

Για περισσότερα πατήστε πάνω στην εικόνα.

Μνημόνευση ονομάτων

Η μνημόνευση των αγαπημένων μας προσώπων που βρίσκονται στη ζωή, αλλά και αυτών που έχουν εκδημήσει εις Κύριον αποτελεί χρέος αγάπης προς αυτούς. Μπορείτε να καταχωρήσετε την δωρεά σας.


Μέσω PayPal πατώντας το κουμπί Donate:

Στηρίξτε το έργο μας

Το site stilosorthodoxias.gr καλύπτει τα έξοδά του αποκλειστικά με δωρεές. Αν σας περισσεύει μία βοήθεια, μπορείτε να βοηθήσετε μέσω Paypal:



Facebook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Tο Αγιολόγιο της ημέρας

Comments

 

powered by Blogger
Copyright © 2014 - 2023. stilosorthodoxias.gr
© 2014 - 2023, stilosorthodoxias.gr, All Rights Reserved
powered by Blogger Copyright © 2014 - 2023. stilosorthodoxias.gr