Home » , , , » Εορτή του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στην Τρίπολη

Εορτή του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στην Τρίπολη

Written By news on Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 | 7:09 μ.μ.


Με  κάθε λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος η Εορτή του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στο ομώνυμο Εξωκκλήσιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως,  στο λόφο άνω της Τριπόλεως. Ο Ιερός  Ναός   είχε ανεγερθεί υπό την μέριμνα του Πολεμάρχου και Ελευθερωτή του Γένους μας, Θεοδώρου του Κολοκοτρώνη. Στον λόφο αυτόν  φιλοξενείται  και η ιστορική θέση του καθίσματος του Θεοδώρου του Κολοκοτρώνη.
Το Σάββατο, 12η Μαρτίου 2011, στις 5.30 το απόγευμα τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, πλαισιωμένου εκ των Εφημερίων του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού. Παρόντες στην Ιερά Ακολουθία ήταν ο κ. Ηλίας Πανόπουλος Πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου Τριπόλεως, καθώς και  ο επί σειρά ετών συνεργάτης   Δημοσθένης Ροϊνιώτης  και το Δ/Σ του Συλλόγου, μιας και υπό την εποπτεία του Συλλόγου  τυγχάνει ο Ιερός Ναός. Πλήθος κόσμου, εκ Τριπολιτών και αλλαχού φίλων του Συλλόγου, συμμετείχαν στην Πανήγυρη, ενώ στο τέλος του Εσπερινού προσφέρθηκαν νηστήσιμα γλυκίσματα προς όλους.
Την επομένη, Κυριακή της Ορθοδοξίας, την Θεία Λειτουργία και την Ακολουθία της Αναστηλώσεως των Αγίων Εικόνων, στον ως άνω Ιερό Ναό, θα τελέσει  ο Αρχιερατικός Επίτροπος Τριπόλεως Αρχιμ. Βενέδικτος Καρύδης. Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια που έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου για την συντήρηση, ανάδειξη και των εξωραϊσμό του Ναού και του περιβάλλοντος χώρου.

Τι σημαίνει όταν λέμε ότι εορτάζομε το δια κολλύβων θαύμα του  Αγίου  Θεοδώρου του  Τήρωνος

Γνωρίζουμε, από την Εκκλησιαστική μας παράδοση, ότι ο Ιουλιανός ο Παραβάτης (3ος με 4ος αιώνας) γνωρίζοντας ότι οι Χριστιανοί καθαρίζονται με τη νηστεία κατά την πρώτη εβδομάδα της Αγίας Σαρακοστής (καθαρά εβδομάδα) θέλησε να τους μολύνει και να μην επιτευχτεί εκ μέρους τους ο σκοπός της νηστείας που έκαναν. Αποφάσισε, λοιπόν, και διέταξε ώστε κρυφά όλες οι τροφές στην αγορά να ραντισθούν με αίματα ειδωλολατρικών θυσιών, με μόνο σκοπό την μίανση των τροφών των Χριστιανών της περιοχής εκείνης. Όμως ο Πανάγαθος Θεός με την μοναδική του δύναμη και με την Θεία ενέργειά Του, εφρόντισε ώστε να φανεί στον ύπνο του τότε Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Ευδοξίου ο μάρτυρας Θεόδωρος και φανέρωσε την δολιοφθορά που είχε πράξει ο Ιουλιανός ο Παραβάτης. Παρήγγειλε ο Άγιος, μέσω του Αρχιεπισκόπου Ευδοξίου, να ενημερωθούν όλοι οι χριστιανοί και να μην αγοράσουν τρόφιμα από την αγορά, να αναπληρώσουν την τροφή τους βράζοντας σιτάρι και να φάνε μόνο από αυτό, τα λεγόμενα κόλλυβα, όπως τα έλεγαν στα Ευχάϊτα. Έτσι και έγινε. Οι Χριστιανοί ενημερώθηκαν και ο άδικος στόχος του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Ιουλιανού  ματαιώθηκε. Το δε Σάββατο, ο ευσεβής λαός, που διαφυλάχθηκε αμόλυντος κατά την καθαρά εβδομάδα, απέδωσε ευχαριστίες στον μάρτυρα Άγιο Θεόδωρο. Από τότε μέχρι και σήμερα η Εκκλησία μας τελεί κάθε έτος την ανάμνηση αυτού του γεγονότος, προς δόξα Θεού και τιμή του μάρτυρα Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.


Απολυτίκιον

Μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα! εν τη πηγή της φλογός, ως επί ύδατος αναπαύσεως, ο Άγιος Μάρτυς Θεόδωρος ηγάλλετο· πυρί γάρ ολοκαυτωθείς, ως άρτος ηδύς, τη Τριάδι προσήνεκται. Ταις αυτού ικεσίαις, Χριστέ ο Θεός, σώσον τας ψυχάς ημών

Βίος Αγ. Θεοδώρου Τύρωνος

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων καταγόταν από το χωριό Αμάσεια στη Μαύρη Θάλασσα, που ονομαζόταν Χουμιαλά, και έζησε κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.), Γαλερίου (305 - 311 μ.Χ.) και Μαξιμίνου (305 - 312 μ.Χ.). Ονομάζεται Τήρων, διότι κατετάγη στο στράτευμα των Τηρώνων, δηλαδή των νεοσυλλέκτων, διοικούμενο υπό του πραιπόσιτου Βρίγκα.

Διαβλήθηκε στον πραιπόσιτο ως Χριστιανός και εκκλήθηκε σε εξέταση. Εκεί ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό χωρίς δισταγμό. Ο διοικητής Βρίγκας δεν θέλησε να προχωρήσει στην σύλληψη και τιμωρία του Αγίου Θεοδώρου, αλλά τον άφησε να σκεφτεί και να του απαντήσει αργότερα. Πίστευε ότι ο Θεόδωρος θα άλλαζε και θα θυσίαζε στα είδωλα. Ο Μεγαλομάρτυς όχι μόνο παρέμεινε σταθερός στην πίστη του, αλλά έκαψε και το ναό της μητέρας των θεών Ρέας μετά του ειδώλου αυτής. Αμέσως τότε συνελήφθη και ρίχτηκε από τους ειδωλολάτρες σε πυρακτωμένη κάμινο, όπου και τελειώθηκε μαρτυρικά.

Η Σύναξη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος ετελείτο στο αγιώτατο Μαρτύριό του, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή του Φωρακίου ή Σφωρακίου, το Σάββατο της Α' εβδομάδος των Νηστειών, δηλαδή την ημέρα που ο Άγιος έκανε το θαύμα των κολλύβων σώζοντας τον ορθόδοξο λαό από τα μιασμένα ειδωλόθυτα, τα οποία επρόκειτο από άγνοια να φάει.


Στην Αγιογραφία, ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων εμφανίζεται σε τεσσάρων ειδών μορφές. Είτε μόνος με στρατιωτική στολή, είτε αντιμετωπίζοντας ένα φίδι-δράκο και μαζί με τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη όρθιοι ή πάνω σε άλογα. Πάντα φέρει στρατιωτική στολή.


Πηγή : arcadiaportal.gr
Share this article :

0 comments:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

google_translate

Μνημόνευση ονομάτων

Για περισσότερα πατήστε πάνω στην εικόνα.

Μνημόνευση ονομάτων

Η μνημόνευση των αγαπημένων μας προσώπων που βρίσκονται στη ζωή, αλλά και αυτών που έχουν εκδημήσει εις Κύριον αποτελεί χρέος αγάπης προς αυτούς. Μπορείτε να καταχωρήσετε την δωρεά σας.


Μέσω PayPal πατώντας το κουμπί Donate:

Στηρίξτε το έργο μας

Το site stilosorthodoxias.gr καλύπτει τα έξοδά του αποκλειστικά με δωρεές. Αν σας περισσεύει μία βοήθεια, μπορείτε να βοηθήσετε μέσω Paypal:



Facebook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Tο Αγιολόγιο της ημέρας

Comments

 

powered by Blogger
Copyright © 2014 - 2024. stilosorthodoxias.gr
© 2014 - 2024, stilosorthodoxias.gr, All Rights Reserved
powered by Blogger Copyright © 2014 - 2024. stilosorthodoxias.gr