Home » , » Δάκρυα για το «Χριστός Ανέστη» μετά από 93 χρόνια στην Σμύρνη

Δάκρυα για το «Χριστός Ανέστη» μετά από 93 χρόνια στην Σμύρνη

Written By news on Τρίτη 14 Απριλίου 2015 | 11:42 π.μ.

Σε ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα τελέστηκε, για πρώτη φορά από τον διωγμό του ΄22, η ακολουθία της Ανάστασης στον Ι.Ν. του Αγίου Βουκόλου.

«Λαμπρή» από όλες τις απόψεις ήταν η Ακολουθία της Αναστάσεως και η Θεία Λειτουργία, η πρώτη μετά 93 χρόνια, στον διασωθέντα και ανακαινισθέντα περικαλή ναό του Αγίου Βουκόλου στην Σμύρνη.

Την Ακολουθία της Αναστάσεως παρακολούθησαν με κατάνυξη, ευλάβεια και δάκρυα στα μάτια εκατοντάδες Έλληνες και άλλοι Ορθόδοξοι, μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Σμύρνη, που τα τελευταία δύο χρόνια, με την αμέριστη στήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου αναγεννάται.

Παρόντες στο πρώτο «Χριστός Ανέστη» μετά από 93 χρόνια ήταν και πολλοί Έλληνες και άλλοι Ορθόδοξοι από διάφορες περιοχές γύρω από την Σμύρνη, επισκέπτες από την Ελλάδα, αλλά και ομογενείς από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ που ταξίδεψαν στην Τουρκία ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Στο εσωτερικό και τον περίβολο του Ναού του Αγίου Βουκόλου είχε δημιουργηθεί από νωρίς το αδιαχώρητο. Με το «Χριστός Ανέστη» άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα καμπανάκια , που κρατούσε ο νεωκόρος  αλλά και τα σήμαντρα , που είχαν μαζί τους μερικά παιδιά. 

Σμύρνη - Ναός Βουκόλου - Ανάσταση

Συμβολικά ο π. Κύριλλος και ο π. Μαξιμιλιανός άφησαν στον αέρα δύο λευκά περιστέρια για να υπογραμμίσουν την καταλλαγή, την αγάπη και την ειρήνη, που πρέπει να επικρατήσει μεταξύ των Χριστιανών και όλων των ανθρώπων. Ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος μετέφερε τις πατρικές ευλογίες και ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος χαρακτήρισε «ιστορική» την Αναστάσιμη Λειτουργία στον Άγιο Βουκόλο και θα επιθυμούσε πολύ να ήταν στην Σμύρνη , όπως θέλει, είπε ο Πατριάρχης, να ξανακάνει Πάσχα στην γενέτειρα του, Ίμβρο.

Σμύρνη - Ναός Βουκόλου - Ανάσταση

Όσο ψαλλόταν ο Κανόνας της Κυριακής του Πάσχα το εκκλησίασμα ασπαζόταν την εικόνα της Αναστάσεως και έπαιρνε από τον π. Κύριλλο ένα μικρό πουγκί από λεπτό διάφανο ύφασμα, στο οποίο μέσα υπήρχαν ένα κόκκινο αυγό, ένα κουλουράκι σμυρνέϊκο και μικρές εικόνες των Πολιούχων Αγίων της Σμύρνης, Φωτεινής, Βουκόλου και Πολυκάρπου. 

Στις 11 σήμερα το πρωί τελέστηκε στο ναΐδριο της Αγίας Φωτεινής, που υπάρχει από την δεκαετία του 1950 σε ανάμνηση του πυρπολυθέντος το 1922 μεγαλοπρεπούς Μητροπολιτικού ναού της Σμύρνης, ο Εσπερινός της Αγάπης, με το Ευαγγέλιο να αναγιγνώσκεται στα Ελληνικά και στην ομηρική διάλεκτο, τα Ρωσικά, τα Ιταλικά, τα Τουρκικά και τα Αγγλικά, ενώ έγινε και περιφορά της εικόνας της Ανάστασης.
Επιστέγασμα της γιορτής του Πάσχα ήταν το πλούσιο σε εδέσματα τραπέζι, το οποίο προσέφερε η Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης.
Πηγή : antenna.gr
Share this article :

0 comments:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

google_translate

Μνημόνευση ονομάτων

Για περισσότερα πατήστε πάνω στην εικόνα.

Μνημόνευση ονομάτων

Η μνημόνευση των αγαπημένων μας προσώπων που βρίσκονται στη ζωή, αλλά και αυτών που έχουν εκδημήσει εις Κύριον αποτελεί χρέος αγάπης προς αυτούς. Μπορείτε να καταχωρήσετε την δωρεά σας.


Μέσω PayPal πατώντας το κουμπί Donate:

Στηρίξτε το έργο μας

Το site stilosorthodoxias.gr καλύπτει τα έξοδά του αποκλειστικά με δωρεές. Αν σας περισσεύει μία βοήθεια, μπορείτε να βοηθήσετε μέσω Paypal:Facebook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Tο Αγιολόγιο της ημέρας

Comments

 

powered by Blogger
Copyright © 2014 - 2024. stilosorthodoxias.gr
© 2014 - 2024, stilosorthodoxias.gr, All Rights Reserved
powered by Blogger Copyright © 2014 - 2024. stilosorthodoxias.gr