Home » , , , » Η Καρατομημένη Αλήθεια (29 Αυγούστου)

Η Καρατομημένη Αλήθεια (29 Αυγούστου)

Written By news on Σάββατο 29 Αυγούστου 2015 | 1:00 μ.μ.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής είναι ο τελευταίος των Προφητών και αποτελεί το μεταίχμιο μεταξύ Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Ονομάστηκε δε από τον Κύριο μεγαλύτερος από όλους τους ανθρώπους.

Τη ζωή του ο Ιωάννης την πέρασε μέσα στην έρημο μέχρι τα 30 του χρόνια (Λουκ.1, 80) τρεφόμενος με άγριο μέλι και ακρίδες (=τρυφερές άκρες των φυτών).Το τρίπτυχο της σκληρής ασκητικής του ζωής θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν νηστεία-αγρυπνία-προσευχή. Όταν συμπλήρωσε το 30ο  έτος της ηλικίας του ο Θεός τον κάλεσε να προετοιμάσει τον δρόμο, για την έλευση του Μεσσία (Λουκ.3, 15).

Ο Ιωάννης κήρυττε τη μετάνοια και στιγμάτιζε κάθε τι το παράνομο. Στο κήρυγμά του ήταν ασυμβίβαστος και η κριτική που ασκούσε απευθυνόταν προς κάθε κατεύθυνση. Δε δίσταζε να καταφερθεί εναντίον των Φαρισαίων και των Σαδδουκαίων χαρακτηρίζοντας τους έχιδνες (Ματθ.3, 7). Η κριτική του καυστική και προς τους πολιτικούς άρχοντες όπως ο Ηρώδης Αγρίππας, τον οποίο έλεγχε, διότι πήρε για γυναίκα του την Ηρωδιάδα, την γυναίκα του αδελφού του Φιλίππου, που είχε κάνει μαζί του παιδί, τη Σαλώμη. Η μοιχαλίδα Ηρωδιάδα, μέσω της κόρης της Σαλώμης, ζήτησε από τον Ηρώδη να φιμώσει μια για πάντα το «στόμα της αληθείας» και έτσι ο Ηρώδης αποκεφάλισε τον Πρόδρομο και της έδωσε την κεφαλή του «επί πίνακι»(Ματθ.14, 11).

Βλέπουμε λοιπόν μέσα από τα ιστορικά γεγονότα, πως η αλήθεια πάντα ενοχλούσε τις διεφθαρμένες συνειδήσεις. Ενοχλούσε και ενοχλεί μέχρι σήμερα. Ενοχλούσε και θα ενοχλεί και στο μέλλον. Και πάντα οι «ενοχλημένοι» θα καρατομούν το στόμα της αλήθειας, για να το κλείσουν. Και έτσι ήσυχοι μέσα στη νωχέλεια της παρανομίας και της ανηθικότητάς τους θα ευδαιμονούν, χωρίς να ελέγχονται από κανέναν, ούτε ακόμη και από τη φωνή της συνείδησής τους, την οποία οι ίδιοι καταπνίγουν μέσα τους.

Άλλωστε το ίδιο δε συμβαίνει και στις μέρες μας ;

Όταν ο ανθρώπινος νόμος υπερβαίνει τον Θείο και η αταξία υπερτερεί της ευταξίας του Θεού, δεν επιχειρείται να διεστραβλωθεί η αλήθεια και να σιωπήσει κάθε φωνή αντίστασης ;

Παράδειγμα: Η άμβλωση είναι φόνος! Κι όμως διενεργείται νομιμότατα από την πολιτεία. Η μοιχεία είναι αμάρτημα! Κι όμως αποποινικοποιήθηκε από την πολιτεία. Όταν ο λαός του Θεού διαμαρτυρηθεί για αυτά ή και άλλα ακόμη ατοπήματα και για κοινωνικές αδικίες θεωρείται και χαρακτηρίζεται αμέσως, ελαφρά τη καρδία, σκοταδιστής και υποανάπτυκτος, που ζει στο μεσαίωνα. Αν τώρα κάποιος κληρικός ή λαϊκός (ακόμη και υπουργός ή βουλευτής) υψώσει φωνή διαμαρτυρίας καρατομείται και αν μεν είναι κληρικός συκοφαντείται, αν δε είναι λαϊκός χάνει τη όποια θέση του, ως αντίθετος στην κυβερνητική πολιτική ή τη νέα τάξη πραγμάτων, που προσπαθούν να μας επιβάλλουν άνωθεν.

Ο Ιωάννης ήταν και είναι το «στόμα της αληθείας» μέσω των αιώνων, διότι ορθοτομούσε την αλήθεια που έχει πρόσωπο μετά την Θεία Ενανθρώπιση. Και αυτό το πρόσωπο της αλήθειας είναι ο ίδιος ο Χριστός «εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή» (Ιω.14, 6) ! Η γνώση λοιπόν αυτής της αλήθειας οδηγεί στην ελευθερία «γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιω.8, 32-33). Αντίθετα το ψέ-μα και η αμαρτία εγκλωβίζουν τον άνθρωπο και τον οδηγούν σε σκοτάδι και φυλακή. Τον οδηγούν σε μία προσωπική κόλαση, που όσο και να θέλει να το αγνοήσει, αντιλαμβάνεται υποσυνείδητα τα ψυχικά του δεσμά και την πνευματική του γυμνότητα. Η μόνη του λύτρωση και απελευθέρωση είναι η μετάνοια, που αποτελεί και τον πρώτο άξονα του κηρύγματος του Ιωάννη στην έρημο.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει 21 αιώνες. Σε όλο αυτό το διάστημα καρατομήθηκαν πολλές αλήθειες. Εν τούτοις η αλήθεια δεν χάθηκε, αλλά υπάρχει και ζει ανάμεσά μας. Βιώνεται και καρποφορεί. Οι κάθε λογής δήμιοι κάθε εποχής προσπαθούν να την φιμώσουν ή να την αλλάξουν. Είναι όμως η μόνη αλήθεια που δε μεταλλάσσεται και δεν αλλοιώνεται, διότι είναι ο ίδιος ο Εσταυρωμένος και Αναστημένος μας Θεός, ο Κύριός μας Ιησούς, που μένει « χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας».


Πηγή : imconstantias.org.cy
Share this article :

0 comments:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

google_translate

Μνημόνευση ονομάτων

Για περισσότερα πατήστε πάνω στην εικόνα.

Μνημόνευση ονομάτων

Η μνημόνευση των αγαπημένων μας προσώπων που βρίσκονται στη ζωή, αλλά και αυτών που έχουν εκδημήσει εις Κύριον αποτελεί χρέος αγάπης προς αυτούς. Μπορείτε να καταχωρήσετε την δωρεά σας.


Μέσω PayPal πατώντας το κουμπί Donate:

Στηρίξτε το έργο μας

Το site stilosorthodoxias.gr καλύπτει τα έξοδά του αποκλειστικά με δωρεές. Αν σας περισσεύει μία βοήθεια, μπορείτε να βοηθήσετε μέσω Paypal:



Facebook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Tο Αγιολόγιο της ημέρας

Comments

 

powered by Blogger
Copyright © 2014 - 2024. stilosorthodoxias.gr
© 2014 - 2024, stilosorthodoxias.gr, All Rights Reserved
powered by Blogger Copyright © 2014 - 2024. stilosorthodoxias.gr